Kripto Para Piyasası

Yükleniyor...
USD/TRY 48,99 ↑ %0,23
EUR/TRY 55,73 ↑ %0,08
GBP/TRY 65,06 ↑ %0,39
BIST 100 12.439,78 ↓ %1,21
USD/TRY 48,99 ↑ %0,23
EUR/TRY 55,73 ↑ %0,08
GBP/TRY 65,06 ↑ %0,39
BIST 100 12.439,78 ↓ %1,21
USD/TRY 48,99 ↑ %0,23
EUR/TRY 55,73 ↑ %0,08
GBP/TRY 65,06 ↑ %0,39
BIST 100 12.439,78 ↓ %1,21
USD/TRY 48,99 ↑ %0,23
EUR/TRY 55,73 ↑ %0,08
GBP/TRY 65,06 ↑ %0,39
BIST 100 12.439,78 ↓ %1,21
SON DAKİKA
Ekonomi

Fon krizinin ardından yatırımcının yeni rotası: Altın

Uzmanlar, fon krizinin ardından yatırımcının yeniden bildiği sulara, fiyatını takip edebildiği ve kontrolün daha fazla kendisinde olduğunu düşündüğü araçlara yöneldiğini belirterek altına artan talebe dikkat çekiyor.

Fon krizinin ardından yatırımcının yeni rotası: Altın
Fon krizinin ardından yatırımcının yeni rotası: Altın

Analistler, Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerin üretim ve petrol sevkiyatını olumsuz etkilemesinin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artıracağı yönündeki beklentilerin de altın fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirtiyor.

Ekonomist Candaş Atalay ise bu genel değerlendirmeden farklı olarak, altın fiyatlarının doğrudan savaştan değil, savaşın yol açtığı enflasyonist baskılardan etkilendiği görüşünü savunuyor.

Ekim ayında yüksek petrol fiyatları ve artan faiz artırımı beklentileri nedeniyle altın üzerindeki baskının sürmesi bekleniyor.

"JEOPOLİTİK RİSK BU KEZ ALTINI DEĞİL FAİZİ BESLEDİ"

Candaş Atalay, "Altını bugün savaş değil, savaşın yarattığı enflasyon vuruyor. Asıl mesele jeopolitik riskin bu kez altını değil, faizi beslemesi." diyerek şu açıklamalarda bulundu:

"Hürmüz’deki gerilim normal şartlarda altını yükseltmeliydi. Ama petrol yükselince piyasa Fed’i fiyatlıyor; Fed fiyatlanınca 10 yıllık faiz yüzde 5,2’nin üzerine çıkıyor ve dolar güçleniyor. Dolayısıyla jeopolitik risk altına doğrudan güvenli liman talebi olarak değil, dolaylı olarak faiz baskısı şeklinde geliyor. Kısa vadede altının esas rakibi dolar değil; yüzde 5’in üzerinde faiz veren ABD tahvili.

EKİM AYINDA ALTINA BASKI SÜRECEK

Ekim ayı yüksek petrol fiyatları ve artan faiz artırım beklentileri sebebiyle altın için baskı altında geçmeye devam edecektir. Özellikle sabit getirili ve risksiz getiri sunan borçlanma araçları bu ay altına göre daha iyi performans sergilecektir."

"TÜRKİYE’DE ALTIN TARAFINDA FARKLI BİR HAREKET VAR"

Ekonomist Candaş Atalay, "Son bir ayın verileri kıymetli metaller açısından zayıf bir tablo ortaya koyuyor. Altın, gümüş, platin ve paladyumun tamamında ortalama getiri negatif. Üstelik fiyat hareketleri oldukça sert; özellikle gümüş, hem kayıp hem de oynaklık açısından grubun en zayıf halkası. Buna karşılık dolar/TL daha düşük riskli ve daha dengeli bir görünüm sergiliyor." diyerek, iç pazardaki altın hareketlerini şöyle dile getirdi:

"KISA SÜREDE YAKLAŞIK 900 DOLARLIK BİR YÖN DEĞİŞİMİ"

"Ancak Türkiye’de altın tarafında farklı bir hareket var. Kısa süre önce dünya fiyatlarına göre kilogram başına yaklaşık 200 dolar iskontolu olan altın, bugün yaklaşık 700 dolar primli işlem görüyor. Kısa sürede yaklaşık 900 dolarlık bir yön değişiminden bahsediyoruz.

BUGÜN ALTINDAKİ GÖSTERGE TÜRKİYE İLE DÜNYA ARASINDAKİ MAKASIN YENİDEN HIZLA AÇILMASI

Son fon krizinin ardından yatırımcı yeniden bildiği sulara, fiyatını takip edebildiği ve kontrolün daha fazla kendisinde olduğunu düşündüğü araçlara yöneliyor. Bu nedenle bugün altındaki en önemli veri yalnızca fiyat değil; Türkiye ile dünya arasındaki makasın yeniden hızla açılması.

Kaynak: {Haber Merkezi}

Bu habere tepkini göster

Yorumlar 0

Yorum Yap

Yayınlanmaz
6 + 3 = ?

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!