Kripto Para Piyasası

Yükleniyor...
USD/TRY 48,52 ↑ %0,00
EUR/TRY 56,28 ↑ %0,00
GBP/TRY 65,66 ↑ %0,00
BIST 100 14.467,25 ↑ %0,51
Altın (gr) 6.792,90 ↓ %0,49
USD/TRY 48,52 ↑ %0,00
EUR/TRY 56,28 ↑ %0,00
GBP/TRY 65,66 ↑ %0,00
BIST 100 14.467,25 ↑ %0,51
Altın (gr) 6.792,90 ↓ %0,49
USD/TRY 48,52 ↑ %0,00
EUR/TRY 56,28 ↑ %0,00
GBP/TRY 65,66 ↑ %0,00
BIST 100 14.467,25 ↑ %0,51
Altın (gr) 6.792,90 ↓ %0,49
USD/TRY 48,52 ↑ %0,00
EUR/TRY 56,28 ↑ %0,00
GBP/TRY 65,66 ↑ %0,00
BIST 100 14.467,25 ↑ %0,51
Altın (gr) 6.792,90 ↓ %0,49
SON DAKİKA
Ekonomi

Restoranlardan müzik telifinde 'tek çatı, tek fiyat' talebi

Antalya'da restoran, kafe ve eğlence işletmeleri, müzik telif ücretlerinde otellere sağlanan indirim ve ödeme kolaylıklarının kendilerine de uygulanmasını istiyor.

Restoranlardan müzik telifinde 'tek çatı, tek fiyat' talebi
Restoranlardan müzik telifinde 'tek çatı, tek fiyat' talebi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Restoran, Yiyecek ve İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi, işletmelerin ödediği müzik telif ücretleriyle ilgili yeni bir girişim başlattı.

Restoran sektörünün talebi ise tüm meslek birliklerinin tek çatı altında toplanması ve tek fiyat uygulanması.

Komite, restoran, lokanta, kafe ve eğlence işletmelerine de konaklama tesislerinde uygulanan indirim ve ödeme kolaylıklarının sağlanması için konunun Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletilmesine karar verdi.

"FARKLI BİRLİKLERDEN FARKLI FİYATLAR GELİYOR"

ATSO Meclis Üyesi Tahsin Fettahoğlu, işletmelerin müzik telifi ödemeye karşı olmadığını ancak ücretlerin makul seviyelere çekilmesi gerektiğini söyledi.

Farklı meslek birliklerinden ayrı ayrı lisans talebi geldiğini belirten Fettahoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda bize gelen listelerde 14 bin artı KDV, 16 bin artı KDV, 30 bin artı KDV gibi farklı fiyatlar var. 7 müzik meslek birliğiyle ayrı ayrı anlaşmaya kalksak bu rakam 150 bin ile 200 bin lira arasında. 3 meslek birliğiyle dahi farklı fiyatlardan anlaşılması minimum 100 bin lira artı KDV'ye ulaşabiliyor."

"KİMİNLE MUHATAP OLACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"

Fettahoğlu, işletmelerin yaşadığı sorunun yalnızca ücretlerden kaynaklanmadığını belirterek, farklı birliklerin ayrı ayrı lisans talep etmesinin de belirsizlik oluşturduğunu dile getirdi.

"En büyük sıkıntımız kiminle muhatap olacağımız. 7 meslek birliği var. Hangi meslek birliğinden gelineceğini, hangi fiyatlandırmanın yapılacağını bilemiyoruz. Tek talebimiz bu birliklerin tek çatı altında toplanması, bize tek bir fiyatlandırma yapılması veya bir kampanyaya dahil edilmemiz" dedi.

OTELLERE UYGULANAN MODEL İSTENİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 7 müzik meslek birliği arasında yapılan çalışmaların ardından 8 Haziran 2023'te konaklama tesislerinin müzik kullanımına ilişkin yeni bir sistem oluşturuldu.

Yaklaşık 21 bin konaklama tesisinin yararlandığı sistemde telif ücretlerinde indirim ve ödeme kolaylığı sağlandı. Restoran, kafe ve eğlence işletmeleri ise bu uygulamanın dışında kaldı.

ATSO, aynı modelin restoran ve eğlence sektöründe de uygulanmasını istiyor.

"SANATÇININ HAKKINI VERELİM"

İşletmelerin telif ödemekten kaçınmadığını vurgulayan Fettahoğlu, "Biz hiçbir zaman 'Sanatçının hakkını yiyelim' demiyoruz. Sanatçımızın telif hakkını verelim. Ama bu ücret işletmelerimizi zorlamayacak şekilde olsun. Antalya'da ekonomi ve ticaret ciddi darboğazdan geçiyor. İşletmelerimizin sürdürülebilirliğini devam ettirebilmesi gerekiyor." diye konuştu.

ANTALYA'DA 5 BİNE YAKIN İŞLETMEYİ İLGİLENDİRİYOR

ATSO'nun 37'nci Meslek Grubu'nda restoran, lokanta, kafe, kulüp ve benzeri yaklaşık 5 bin işletme bulunuyor.

Fettahoğlu, sorunun yalnızca restoran ve kafeleri değil, farklı sektörleri de ilgilendirdiğini belirterek, konaklama tesisleri için oluşturulan sistemin diğer işletmelere de uygulanmasını isteyerek, "Belki Antalya olarak buna öncülük ederiz. Hem sanatçının hakkının yenmeyeceği hem de işletmelere uygun fiyatlandırmanın yapılacağı bir sözleşme istiyoruz." dedi.

ÇÖZÜM İÇİN YENİ GÖRÜŞME

ATSO'nun konuyla ilgili girişimlerinin 2023 yılında başladığı, restoran ve eğlence işletmelerinin taleplerinin 7 Mayıs 2024'te Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) iletildiği belirtildi.

Talebe yanıt alınamaması üzerine komite, konunun TOBB aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yeniden iletilmesine karar verdi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Kaynak: {Haber Merkezi}

Bu habere tepkini göster

Yorumlar 0

Yorum Yap

Yayınlanmaz
1 + 6 = ?

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!