Kripto Para Piyasası

Yükleniyor...
USD/TRY 48,32 ↑ %0,02
EUR/TRY 56,16 ↑ %0,15
GBP/TRY 65,50 ↑ %0,28
BIST 100 14.012,42 ↑ %0,57
Altın (gr) 6.888,86 ↓ %0,70
USD/TRY 48,32 ↑ %0,02
EUR/TRY 56,16 ↑ %0,15
GBP/TRY 65,50 ↑ %0,28
BIST 100 14.012,42 ↑ %0,57
Altın (gr) 6.888,86 ↓ %0,70
USD/TRY 48,32 ↑ %0,02
EUR/TRY 56,16 ↑ %0,15
GBP/TRY 65,50 ↑ %0,28
BIST 100 14.012,42 ↑ %0,57
Altın (gr) 6.888,86 ↓ %0,70
USD/TRY 48,32 ↑ %0,02
EUR/TRY 56,16 ↑ %0,15
GBP/TRY 65,50 ↑ %0,28
BIST 100 14.012,42 ↑ %0,57
Altın (gr) 6.888,86 ↓ %0,70
SON DAKİKA
Teknoloji

Hataylı genç roketçiler TEKNOFEST finalinde üçüncü ödülün peşinde

Hatay'da PayaSTEM Yapay Zeka Merkezi'nde eğitim gören lise öğrencileri, kendi tasarladıkları roketle TEKNOFEST Roket Yarışması'nın finaline kalmanın gururunu yaşıyor. Daha önce festivalden iki ödülle dönen gençler, bu yıl Aksaray'daki finalde zirveye çıkmayı hedefliyor.

Hataylı genç roketçiler TEKNOFEST finalinde üçüncü ödülün peşinde
Hataylı genç roketçiler TEKNOFEST finalinde üçüncü ödülün peşinde

Hatay'ın Payas ilçesinde 2022 yılında kurulan PayaSTEM Yapay Zeka Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren 11 öğrencili PayaSTEM PAIROC Rocketry Roket Takımı, beş yıldır TEKNOFEST Roket Yarışması'nda mücadele ediyor.

Takım, yarışmaya katıldığı ilk yıl "En İyi Takım Ruhu" ödülünü kazanırken, 2023'te ise "En İyi Danışman" ödülüne layık görüldü.

Bu yıl da finale kalmayı başaran öğrenciler, geçmiş yıllarda kazandıkları deneyimlerden yararlanarak yeni bir roket geliştirdi. Polikarbon gövdeye sahip roketin, hafif yapısı sayesinde 2 bin 900 metrenin üzerinde irtifaya ulaşması hedefleniyor.

Gençlerin tasarım sürecinde yalnızca roketin gövdesine değil, uçuş sistemlerine de odaklandığı belirtildi. Öğrenciler tarafından geliştirilen uçuş bilgisayarıyla roketin performansının artırılması amaçlanıyor.

POLİKARBON GÖVDEYLE DAHA YÜKSEK İRTİFA HEDEFLENİYOR

PayaSTEM Yapay Zeka Merkezi eğitmeni ve takım danışmanı Ata Ersoy, öğrencilerin projeyi başından itibaren geliştirerek geleceğe yönelik sistemler üzerinde çalıştığını söyledi.

Roketin testlerinin devam ettiğini belirten Ersoy, hafifliğin tasarımın en önemli özelliklerinden biri olduğunu ifade etti.

Ersoy, "Öğrencilerimize olabildiğince geleceğe yönelik ve daha verimli sistemler kurdurmayı hedefledik. Sistemlerimizin testlerini devam ettiriyoruz. Roketimiz hafifliğiyle ön plana çıkıyor. Polikarbon gövde kullanıyoruz. Gövde cam elyafa göre daha hafif ve bu da daha yüksek irtifa almamızı sağlayacak." dedi.

Ersoy, yarışmada birincilik elde etmek istediklerini kaydetti.

Merkez Koordinatörü Cem Kağar da öğrencilerin çalışmalarından umutlu olduklarını belirterek, bu yıl TEKNOFEST'te birinciliğe ulaşacaklarına inandığını dile getirdi.

BEŞ YILLIK TECRÜBEYİ YENİ ROKETE AKTARDILAR

Payas Fen Lisesi 12. sınıf öğrencisi ve takım kaptanı Kayhan Övünç Uysal, takım olarak TEKNOFEST Roket Yarışması'nda beş yıldır yer aldıklarını söyledi.

Önceki yarışmalarda elde ettikleri deneyimleri yeni projelerine aktardıklarını belirten Uysal, "5 yıldır TEKNOFEST'in Roket Yarışması'na katılıyoruz. Sadece bir kere finale gidemedik, diğer yıllarda finale ulaştık ve roketimizi attık. Bu sene daha iddialıyız ve derece bekliyoruz. Hedefimiz yüksek." ifadelerini kullandı.

GENÇLERİN HEDEFİ GÖKYÜZÜ

Takımın yazılım ve medya sorumlusu Zişan Özkay da finale kalmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Roketle ulaşabilecekleri en yüksek irtifayı hedeflediklerini belirten Özkay, teknoloji alanında kendilerine ilham veren isimlerin izinden gittiklerini söyledi.

Özkay, "Selçuk Bayraktar'ın yolundan gidiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi 'İstikbal göklerdedir.' Biz de gökyüzüyle haşır neşir olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

PayaSTEM PAIROC Rocketry Roket Takımı, 7-13 Eylül'de Aksaray'daki Hisar Atış Alanı'nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST Roket Yarışması finalinde geliştirdikleri roketle dereceye girmek için mücadele edecek.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Kaynak: {Haber Merkezi}

Bu habere tepkini göster

Yorumlar 0

Yorum Yap

Yayınlanmaz
5 + 9 = ?

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!